Web Tasarım Nedir? Nasıl Yapılır?

Web tasarım nedir? Herhangi bir kurumun kurumsal kimliğinin yansıtılması ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleşmesi amacı ile görseller ve metinlerden oluşan web sayfası içeriklerinin web sitesi ziyaretçilerine bir düzen içerisinde sunulmasına web tasarım denir.

Web tasarımı (aktif web sitesi) kurulumunun ardından son kullanıcılar bir web tarayıcısı yardımıyla internet üzerinden web sitelerine erişebilirler.

Web tasarımı yapabilmek için öncelikle bir projeye ihtiyaç vardır. Ve projenin belirlenmesinin ardından çalışma başlar. Örneğin; doktor veya diş hekimi web sitesi, firma web sitesi, otel web sitesi, sağlık merkezi veya hastane web sitesi bir web tasarım projesidir.

Web tasarım nasıl yapılır

Günümüzde “web tasarım nasıl yapılır?” sorusunun birçok cevabıyla karşılaşabilirsiniz. Çünkü farklı metotlarla, farklı tasarım oluşturmak mümkün. Web tasarımında içerik yönetimi sistemi kullanabiliriz, web sitesi kurucusu kullanabiliriz veya eski yöntemleri tercih edip sıfırdan site kurulumu yapabiliriz.

Web tasarımı, estetik ve fonksiyonel bir internet deneyimi için en etkili disiplinlerden birini meydana getiriyor. Navigasyonmultimedyauyumlulukteknoloji ve interaktiflik gibi kullanımı kolaylaştıran dinamikler dışında düzen, renk, grafikler, fontlar ve içerik gibi temel unsurlar da mevcut.

Amacınızı ve Stratejisini Tanımlamalısınız

Web sitesi tasarlanmaya başlamadan önce sitenin amacını netleştirmeniz gerekir. Sadece sektörünüzü bilmenin ve bir içerik stratejisi tanımlamanın ötesinde, benzersiz satış noktanızın ne olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Web sitenizin tasarımı doğrudan markanızla bağlantılı. Bu yüzden ilgi çekici olması gerekiyor.

Elde etmeye çalıştığınız şey nedir?

Strateji netleştiğinde odak artık ziyaretçilerin web sitenize geldiklerinde yapmalarını istediğiniz eyleme doğru kayar. Siteniz sadece bilgi görüntülemek için mi var? Ürün satmak için? Kayıt olmak için mi? Bunu netleştirmeniz gerekiyor. Buna vereceğiniz cevap nihayetinde web sitenizin nasıl görünmesi gerektiğini belirleyecektir. 

E-ticaret için tasarlanan bir siteyi örnek olarak kullanırsak, tasarımın en önemli unsurlarından biri açılış sayfasıdır.

En iyi dijital marka şirketlerinden biri olan Crowdspring’e göre , açılış sayfanız bir ürün veya anlaşma etrafında olmalı ve ona eşlik eden net bir CTA(harekete geçirme ifadesi) olmalıdır.

Microsoft, tek ürün hedeflemenin ne kadar etkili olabileceğini göstermek için ana sayfasını kullanan sitelerden.

Küresel bir teknoloji şirketinde dönüşüm oranı uzmanı olan Wolfgang Bruns, müşteri segmentasyonu olarak bilinen teklifleri ve ürünleri ayrı ayrı uyarlamak için farklı ziyaretçiler için ayrı açılış sayfalarına sahip olmanın önemi için şunları söylüyor:

“Kullanıcılarınızı anlamak, herhangi bir işletmenin başarısı için çok önemlidir. Bu, sunduğunuz deneyimi özelleştirip iyileştirebileceğiniz ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabileceğiniz anlamına gelir. Bunu yapmak, alt satırda doğrudan bir etkiye sahiptir.

“Daha alakalı bir deneyim sağlamak için trafiğinizi bölümlere ayırmak, kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi ve bununla birlikte gelen iş başarısı yolculuğundaki ilk adımınızdır.”

En Son Web Tasarım Trendlerini Araştırmalısınız

Web tasarımı hızla gelişiyor. Bu noktada, bir web trendinin güncel olması nedeniyle, bunun sizin için mutlaka doğru olduğu anlamına gelmediğini belirtmek gerekiyor.

İnsanların %48’i bir web sitesinin en önemli faktörü olarak ”tasarımı” görüyor, bu nedenle zaman ayırmak ve rakiplerin neler yaptığına bakmak önemli. Her sektörün farklı stilleri olacaktır, bu nedenle sektörünüze uymak veya onu bozmak isteyip istemediğinizi bilmeniz çok önemli.

Önde gelen bir marka uzmanı olan Alex Vasili, cinsiyete ve yaşa göre değil sektöre göre araştırma yapılması gerektiğini söylüyor:

“Renk teorisi açısından pek çok şey var – hangi renkler belirli duygulara işaret ediyor ve sizi bir tür duyguya nasıl yerleştiriyorlar. Bence bozmaya veya uyum sağlamaya çalışmanıza bağlı.

“Bozmaya çalışıyorsanız, o zaman sektörün sunduklarından tamamen farklı bir şey istiyorsunuzdur. Ancak uyum sağlamaya çalışıyorsanız, net modeller için seçenekler belirlenmeli.”

“Eğer bir teknoloji şirketiyseniz, muhtemelen orada biraz mavi olacak, oysa yeni başlayan biriyseniz, orada gerçekten canlı, sıcak bir renge sahip olabilirsiniz. Aynı şey yazı tipiniz için de geçerli. Gerçekten temiz, basit bir tasarım ve çok sayıda beyaz alan istemelisiniz. “

Bu şunu gösteriyor, fiziksel tasarımın kendisine geçmeden önce ne istediğinizi bilmelisiniz.

Platformunuzu Seçin

Kaliteli web tasarımı denince akla ilk gelen şey profesyonel bir ajans oluyor, burada kiminle çalışacağınız çok önemli. Site kurmanın bazı yolları mevcut sizlerde kendi web sitenizi kurabilirsiniz. Ama profesyonel hizmet seçenekleri için doğru tercihler yapmalısınız. Doğal olarak, piyasada değişen kalitede tonlarca seçenek var, ancak biz gerekli işleri yaptık ve piyasadaki en iyileri araştırdık. Uzman araştırması ve kapsamlı testlerin bir kombinasyonu sayesinde artık kendi sitenizi tasarlamak için en iyi seçenekleri ortaya çıkarabiliriz.


Web Tasarım hizmeti almak için hemen https://tektashdigital.com/hizmetlerimiz/web-tasarim/ sayfamızı ziyaret edin! Yardım ve aklınıza takılan tüm sorular için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.


Doğal olarak, piyasada değişen kalitede tonlarca seçenek var. Kendi sitenizi kurmak isteyebileceğiniz platformları da bilgilerinize sunmak istiyoruz.

Hem normal web siteleri hem de e-ticaret siteleri için ilk üç seçeneği inceleyebiliriz. Öncelikle en bilindik odağı ele alalım: WordPress.

WordPress

WordPress.org, kendi kendine barındırılan, açık kaynaklı bir CMS’dir (içerik yönetim sistemi) – ancak gerçekten bilinmesi gereken tek şey, bir web sitesi tasarlamak için en popüler platform olduğu.

WordPress, web sitenizin görünümü ve izlenimi üzerinde teknik olarak tam kontrol sağlar. Ve kullanımı ücretsizdir. Yalnız web sitenizi canlı hale getirmek için, hosting, güvenlik, alan adı ve ihtiyacınız olan her türlü ek eklenti veya tema için ödeme yapmanız gerekiyor.

Web Siteleri Tasarlamak: Web Sitesi Oluşturucular

Bugün kullanabilir en iyi web sitesi aracı siteleri deneyimledik. Hepsi farklı ihtiyaçları karşılıyor, bir kaçı için genel yorumlarımızı aktarmayı istiyoruz.

Wix

Wix Artıları        Wix Eksileri
Son derece sezgisel ve kullanımı kolay düzenleyiciye sahip    Web siteniz yayına girdikten sonra şablon değiştiremezsiniz
Ödediğiniz hizmetin karşılığını veriyor.    Web sitenizi ölçeklendirmek için üçüncü taraf uygulamalara daha fazla harcama yapmanız gerekebilir
Güçlü yardım ve destek özellikleri    Tam bir seçim ve özelleştirilebilir seçeneklerin miktarı çok zor olabilir

Wix genellikle piyasadaki en iyi tasarım aracı olarak belirtiliyor. Özellikle bu işe yeni gönül vermiş kişiler tarafından. Kullanımı oldukça kolay. Sürükle ve bırak editörü, tam bir yaratıcı kontrol sağlıyor ve tüm içerikleri eklemenize ve uygun gördüğünüz yere yerleştirmenize olanak tanıyor.

Ayrıca, profesyonel olarak tasarlanmış 510 şablon seçeneği, yerleşik olarak gelen bir dizi iyi özellik ve ihtiyacınız olabilecek tüm ekstraları yükleyebileceğiniz büyük bir uygulama mağazası da var.

Squarespace

Squarespace Artıları Squarespace Eksileri
Tasarım ve esneklik açısından iyi kalitede şablonlara sahip Sınırlı sayıda fiyat planı var
Piyasadaki herhangi bir aracın en iyi kalite özelliklerini taşıyor          Tamamen acemi dostu değil
Kodlamaya gerek kalmadan tam özelleştirme kontrolü var  

Squarespace , sınıfları yansıtan bir web sitesi oluşturucusu ve iyi tasarımla geliyor.

Squarespace, şablonlarıyla takdir toplayan bir platform. Son teknoloji tasarımları, fotoğrafçılar, sanatçılar veya grafik tasarımcılar gibi yaratıcı bir alandaki herkes için onları güzel tasarımları mevcut.

Weebly

Weebly nedir, nasıl kullanılır? Artıları ve Eksilerini sizler için derledik.

Weebly Artıları Weebly Eksileri
İyi bir işletme sitesi oluşturmak için ihtiyacınız olan tüm temel araçlarla küçük işletmeler için en iyisi denilebilir.

Sürükle ve bırak özelleştirme sınırlı.
Özelleştirilebilir şablonlar mevcut. Kişisel geri yükleme seçeneği bulunmuyor, bu nedenle siteniz kapanırsa, tamamen Weebly destek ekibine güvenirsiniz.

Weebly’nin yardım ve destek merkezinde gerçekten yararlı SEO kılavuzları bulunuyor. ADI seçeneği yok (Yapay Tasarım Zekası’nın kısaltması, burası bir web sitesi kurucusunun sağladığınız bilgileri sizin için otomatik olarak bir site oluşturmak üzere kullandığı yerdir)

Weebly , herkes için bir web sitesi oluşturucu olarak pazarlanmasına karşın, gerçekte küçük işletme web sitelerinde uzman. 

Bir Şablon / Tema Seçin

Artık sitenizin amacını anladınız, en son web tasarım trendleri hakkında ipucu aldınız ve aklınızda bir platform var, bir şablondan neye ihtiyacınız olduğuna dair çok daha iyi bir fikriniz olmalı.

Çoğu platform, örnek içerikle önceden doldurulmuş olarak gelen, aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi şablon sunar.

Şablonlar genellikle sektör kategorilerine ayrılmıştır, bu da onları incelemeyi ve sizinle ilgili olanları bulmayı çok kolaylaştırır. Her kategoride, o sektörle ilgili yerleşik özelliklere sahip şablonlar olacak ve bunları daha sonra eklemek için size zaman ve çaba tasarrufu sağlayacaktır.

Örneğin, yeni kahve dükkanınız için bir web sitesi istiyorsanız, ‘cafe’ altında listelenen şablonlara göz atabilirsiniz. Bunların çoğu, bir kafe web sitesinin ihtiyaç duyduğu şeyle ilgili olduğundan, şablona yerleştirilmiş bir iletişim formu, menü sayfası ve iletişim bilgilerine zaten sahip olacaktır.

Düzenlemeye başlamadan önce tüm şablonlar önizlenebilir, böylece neye benzediğine ve daha da önemlisi ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına dair net bir fikir edinebilirsiniz.

Markanıza Karar Verin

Sitenizi tasarlarken, yaptığınız her şeyin genel markanızla nasıl bir ilişkisi olduğunu düşünmelisiniz. Renk düzeninden yazı tipi stiline ve görüntülere kadar her şey markanızın hikayesini anlatmada rol oynar. Hepsinin aynı mesajı göndermesi önemlidir.

Renk uyumu

Renk, bir markanın en büyük iletişim araçlarından biridir. Aslında, Color Matters‘a göre, bir imza rengi marka tanınırlığını %80 artırabilir .

İnsanların renk algısının arkasında pek çok psikoloji vardır, bu nedenle endüstrinizle ilişkili olarak nasıl kullanıldığını anlamak önemlidir.

Çoğu markanın bir baskın rengi, ardından iki veya üç ikincil rengi vardır. Mavi, en popüler renktir ve ilk 100 markanın üçte biri logolarında bunu kullanır.

Yazı stili

Renge benzer şekilde, seçtiğiniz yazı tipinin, insanların web siteniz hakkında ne düşündükleri üzerinde büyük bir etkisi var. Ortalama bir web sitesi kullanıcısı, herhangi bir sayfadaki metnin yaklaşık %20’sini okur, bu nedenle onları uygun bir titreşimle ikna etmek çok önemli.

Doğal olarak, beyaz yakalı işletmeler klasik yazı tipi stillerini kullanmak isteyeceklerdir. Arial ve Helvetica gibi yazı tipleri profesyonellikle eş anlamlı ve bu nedenle ciddi konuları tartışırken mantıklıdır.

Görüntüler

Görüntüler, mütevazı bir web sitesini görsel bir şölene dönüştürme şeklidir.

Görsel içerik, tıklamaları ve katılımı artırmak için kullanışlıdır, ancak daha temel düzeyde, görseller akılda kalmaktadır. Bir araştırmaya göre , eğer bir bilgiyi duyarsak, sadece %10‘unu hatırlıyoruz. Ancak bir resim eklerseniz, inanılmaz bir şekilde %65‘i hatırlıyoruz.

Bununla birlikte, sitenizi resimlerle aşırı yüklememeye dikkat etmelisiniz. Çok sayıda yüksek kaliteli resim güzel görünebilir, ancak sitenizi yavaşlatabilir. Web kullanıcıları sabırsızdır ve siteniz hızlı yüklenmezse siteyi terk edebilirler.

Web Sitenizi Yayınlayın

Bu noktada, şimdiye kadar ne yapmanız gerektiğini hızlı bir şekilde özetleyelim:

      • Web sitenizin amacını belirlediniz.

      • En son web tasarım trendlerini araştırıp ve bazı rakip analizleri yaptınız.

      • Web sitenizi oluşturmak için bir platform ve temaya yerleştirdiniz.

      • Markanıza karar verdiniz. (renk düzeni, yazı tipi stili vb.)

      • Web sitenizi oluşturdunız ve içeriğini optimize ettiniz

    Şimdi, yayına girmeden önce her şeyin çalıştığını kontrol etmeniz gerekiyor.

    Kontrol etmek istediğiniz bazı genel şeyler şunlardır:

        • Tüm bağlantılarınız düzgün çalışıyor mu

        • Tüm içeriğiniz okunabilir ve bulunması kolay mı

        • Ana sayfadan asla üç tıklamadan fazla uzakta değilsiniz

        • Siteniz masaüstü, mobil ve tablette iyi görünüyor mu

        • Yükleme hızları herhangi bir sayfada 5 saniyeden fazla değildir ( bunu kontrol etmek için google hız test aracını kullanın)


      Bu kılavuzu web sitesi tasarım kılavuzunuz olarak yer imlerine ekleyin. Bu şekilde, en iyi uygulama veya temel tasarım ‘yapılması’ ve ‘yapılmaması gerekenler’ konusunda emin değilseniz, her zaman yeniden ziyaret edebilirsiniz.

      Bizi Facebook, İnstagram, Linkedin ve Twitter Sosyal Medya Hesaplarından Takip Edebilir, En Güncel İçerikleri Yakından Takip Edebilirsiniz.

      Sizde düşüncelerinizi yorum yaparak ekleyebilir, veya aklınıza takılan tüm soruları bize iletebilirsiniz. Üstelik yorum yapan kullanıcılar arasından gerçekleştireceğimiz çekilişlerle ücretsiz web sitesi sahibi olabilirsiniz.

      İçerik Bülteni

      Daha Fazla İçeriğe Göz Atın

      Bize ulaşın

      Size En İyi Teklifi Sunuyoruz

      Hangi hizmetlerimizin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

      Çalışma saatlerimiz :
      Hafta İçi: 09:00 – 18:00
      Cumartesi: 09:00 14:00 arasıdır.

      Adres: Reşatbey, Türkkkuşu Cad.N:21 Feren Business Center k:8 D:83 Seyhan / Adana / TR

      Telefon:

      +90 (322) 245 01 91

      Ücretsiz Danışmanlık Formu